افترا چیست | مجازات افترا و نحوه اثبات افترا

افترا چیست

از آنجایی که عما افترا با آبرو و حیثیت افراد در ارتباط است در قانون جرم بوده و برای آن مجازات در نظر گرفته شده است. افترا زمانی شکل می گیرد که عمل خلاف قانونی را به دیگری نسبت دهیم در حالی که فرد مرتکب آن عمل نشده باشد. توهین و افترا با یکدیگر تفاوت دارند. شخصی که مرتکب توهین می شود در واقع قصد هتک حرمت طرف مقابل را دارد.در این مقاله خواهیم گفت افترا چیست؟ همچنین انواع افترا، نحوه اثبات افترا، مجازات جرم افترا، شرایط تحقق جرم افترا را توضیح خواهیم داد.

 

افترا چیست؟

معنی لغوی افترا دروغ بستن می باشد و افترا مترادف با بهتان‌ می باشد. معنی حقوقی افترا نسبت دادن عملی خلاف قانون به شخص دیگر است که این عمل در قانون جرم محسوب می شود.

شماره وکیل پایه یک دادگستری در مشهد

۶۸۶۲ ۱۱۸ ۰۹۱۵

معنی افترا مطابق ماده 697 قانون مجازات اسلامی:

“هركس به قصد اضرار به غير يا تشويش اذهان عمومي يا مقامات رسمي به وسيله نامه يا شكواييه يا مراسلات يا عرايض يا گزارش يا توزيع هر گونه اوراق چاپي يا خطي با امضا يا بدون امضا اكاذيبي اظهار کند يا با همان مقاصد اعمالي را بر خلاف حقيقت راساً يا به عنوان نقل قول به شخص حقيقي يا حقوقي يا مقامات رسمي تصريحاً يا تلويحاً نسبت دهد، اعم از اينكه از طريق مزبور به نحوي از انحا ضرر مادي يا معنوي به غير وارد شود یا خیر، علاوه بر اعاده حيثيت در صورت امكان، بايد به حبس از دو ماه تا دو سال يا شلاق تا 74 ضربه محكوم شود.”

افترا چیست
افترا چیست

انواع افترا

افترای شفاهی:

  • افترای شفاهی نیاز به اثبات دارد. اگر افترا زبانی و به وسیله جملات و یا با اشاره‌های بدنی به شخص دیگر نسبت داده شود افترای شفاهی نامیده می‌شود.

افترای رسانه‌ای:

  • افترا در نوشتار یا به اشکال پایدار دیگر مانند نامه‌ها، مقالات، روزنامه،
  • تصویرهای گرافیکی
  • صداهای ضبط شده
  • پخش در رادیو و تلویزیون
  • ایمیل و موارد مشابه

در مورد افترای رسانه‌ای احتیاجی به اثبات افترا نیست.

 

چگونگی اثبات افترا

در خصوص چگونگی اثبات افترا باید بگوییم که اثبات افترا با شاهد به این صورت است که شما می توانید به استناد شهادت شهود اقدام به شکایت افترا کنید. اثبات افترا بدون شاهد کمی سخت و پیچیده است و بهتر است از یک وکیل خوب کمک بگیرید. ادله اثبات افترا می تواند عکس، فیلم، شهادت شهود و … باشد.

شماره موسسه حقوقی در مشهد

37602838

مجازات جرم افترا چیست

مجازات جرم افترا در صورت گذشت شاکی قابل بخشش است. افترا از جرایم درجه 6 می باشد و برای شخص سابقه کیفری ایجاد نمی کند.

  • به موجب ماده 697 قانون مجازات اسلامی که به وسیله قانون کاهش مجازات حبس تعزیری سال 99 اصلاح شده است:

مجازات افترای قولی جزای نقدی درجه شش به میزان بیش از بیست میلیون ریال تا هشتاد میلیون ریال خواهد بود. البته اگر آنچه که به دیگری نسبت داده شده است عنوان زنا و لواط نداشته باشد چرا که مجازات نسبت دادن زنا و لواط به دیگری تحت عنوان حد قذف هشتاد ضربه شلاق خواهد بود.

  • به موجب ماده 699 قانون مجازات اسلامی:

مجازات افترای عملی 3 ماه تا 1/5 سال حبس خواهد بود.

 

شرایط تحقق جرم افترا

  1. انتساب جرمی به دیگری: برای تحقق جرم افترا باید جرمی به كسی نسبت داده شود و عمل مورد انتساب می‌بایست بر طبق قوانین موضوعه جرم تلقی شود. نسبت‌دادن ارتكاب یك عمل خلاف و یا تخلف اداری نمی‌تواند افترا تلقی شود.
  2. معین بودن شخص طرف اسناد: معین بودن ممكن است با ذكر نام و مشخصات او یا با اشاره و علامت صورت گیرد.
  3. ابتدائی بودن اسناد: در اسناد جرم برای این كه افترا شناخته شود، خود بخود و ابتدائی بودن اسناد شرط است؛ بنابراین نسبت‌دادن ارتكاب یك جرم از طرف كسی در مقام دفاع از خود، افترا محسوب نمی‌گردد.
  4. عجر از اثبات صحت اسناد: جرم افترا در صورتی محقق می‌گردد كه اسناد‌دهنده نتواند ادعای خود را مبنی بر ارتكاب جرم توسط شخص دیگر ثابت كند.
  5. وسیله اسناد: منظور از وسایلی است كه شخص با استفاده از آن‌ها جرم افترا را مرتكب می‌شود كه عبارتند از:
  • أنوشتن اوراق چاپی یا خطی: البته این اوراق محتوی افترا، باید علنی شود و حداقل باید به شخص طرف افترا یا اشخاص دیگر ارسال شود.
  • انتشار اوراق: منظور از انتشار آن است كه، ورقه‌ مذکور بجای ارسال به طرف افترا و یا سایر مقامات رسمی، در معابر عمومی توزیع یا به در و دیوار نصب شود.

وکیل مشهد پاسخ دهنده به سوالات حقوقي شما و ارائه دهنده مشاوره  توسط وکيل پایه یک دادگستري

مطالب مرتبط

اگر نیاز به مشاوره دارید ؟

از طریق لینک زیر درخواست مشاوره رایگان بدهید .

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد